dfg

Благоприятният климат и очарованието на планината през всички сезони, богатите културни и фолклорни традиции, са превърнали Родопите в привлекателно място за отдих и туризъм. С планината е свързана древната легенда за митичния тракийски певец Орфей.

ScreenHunter_1360 Jun. 07 15.06
Световноизвестни са изпълненията на музиканти и певци от този край. Доказателство за това е народната певица Валя Балканска, чийто запис на песента „Излел е Дельо хайдутин'“ пътува в космическата станция „Вояджър“. Планетариумът е едно от популярните места в града за посещение от туристи. В неговата „звездна зала“ Вие ще се почувствате част от Вселената и ще получите възможност да „стъпите“ на Луната.

 

Ако искате да се докоснете до магията на Родопите, да изживеете нещо неповторимо, което дълго да запомните, задължително трябва да посетите някои от забележителностите на планината. В сърцето й се намират Смолянските езера. От някогашните двадесет бисерно – изумрудени очи на Родопите, сега са останали едва седем. Времето е наслагвало наносни почви и камъни, а това е предизвикало засипването на някои от тях. Езерата са заобиколени от смърчови гори, които им придават тъмнозелен и внушителен цвят.

710

 

 

Благодарение на своите многобройни трасета и съоръжения Пампорово е един от най-привлекателните високопланински курорти. Редица природни условия правят курорта идеалното място за летен и зимен отдих.
Повече информация за курорта „Пампорово“ тук…

 

 

 

3pisti(1)

 

 

 

 

 

 

Не далеч от Пампорово може да се посети забележителния архитектурен ансамбъл от сгради“Агушеви конаци”. Комплексът се състои от три сгради (конаци), всяка с отделен двор и с кладенец. Конакът в с. Могилица е построен през 1834 г. и е уникален със своите 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Таваните, стените, шкафовете и парапетите са резбовани. Кулата е украсена с рисунки на цветя, а вътрешното архитектурно оформление е изпълнено от чам, орех и череша. Стаите са подредени с невероятни колекции на българските народни занаяти – истинска съкровищница от кърпи, черги и украшения.

 

141

 

 

 

 

 

 

109-130 iagodinska109-107 iagod

 

Пещерата „Ягодина“ е една от най-дългите в България /6 450 метра/. В района на Триградското ждрело е разположена пещерата „Дяволското гърло“. В продължение на 700 метра реката образува 18 подземни водопада с различна големина. Тя е електрифицирана и благоустроена.

Около с. Могилица има 20 пещери, най-интересната от които е „Ухловица“, впечатляваща с каскадите на пещерните си езера. Прочута е с много скални водопади и интересни пещерни образувания. В района се намира пещерата „Мечата дупка“, дълга 120 метра. Надморската височина е около 1 650 метра и е една от най-благоприятните за планинска почивка.

 

109-108 iagodinska166-73

 

Бачковският манастир е втория по големина и значимост в България. Създаден е през 1083 година от Григорий Бакуриани – известен византийски държавник. От това време са останали само гробницата и църквата „Св. Архангели“. Приземният етаж на църквата е изографисан през 1841 г. от Захарий Зограф и негови ученици. В съборната църква „Св. Богородица”, изографисана през 1845 – 1850 г., се намира прочутата иконата „Богородица Елеуса“ от 1310 г.

Широка лъка – това старо селище е архитектурно-етнографски резерват. В миналото жителите му са се препитавали с животновъдството. През 1834 г. жителите на будното селото издигат църквата „Света Богородица“ за 38 дни.
Живописно е и село Стойките, съхранило стари къщи с оригинална родопска архитектура.

Град Чепеларе е разположен в Чепеларската котловина на 1 140 метра надморска височина. Намира се на 7 километра от Пампорово. Може да се посети единствения на Балканите Спелеоложки музей, в който могат да се видят експонати от най-красивите български пещери.

Чудните мостове е природен феномен в Родопите със скални образувания, напомнящи мостове. Нареченски бани е голям балнеологичен комплекс, разположен на 620 метра надморска височина. Характеризира се с мек планински климат, който в комбинация с минералните води и невероятната природа е причина много хора да го предпочетат за своята ваканция.

Национална Астрономическа Обсерватория е четвърта по мощност в Европа, най-голяма на Балканския полуостров. Има четири кули, от които най-високата е 38 метра. Телескопът е предназначен за снимки, а не за наблюдения, като диаметърът на лупата е 2 метра.